top of page

Wakker


In de afgelopen weken waren er veel inloopavonden. Daar hoorde ik zorgen van Sliedrechters over parkeren. De laatste tijd lig ik er 's nachts soms wakker van.


In sommige straten is het nu al lastig om een parkeerplek te vinden. Hoe gaat dat als er nog meer huizen staan? Ik snap de zorgen. In de politiek wordt soms geroepen (ja, ook door mij) dat mensen vaker moeten fietsen. Maar dat kan niet altijd. Er zijn genoeg redenen waarom mensen niet zonder hun auto kunnen. Kijk maar naar de parkeerplaats van De Lockhorst tijdens raadsvergaderingen...


Denk ook eens aan mensen met een praktische opleiding. Heel Nederland roept dat mbo'ers enorm belangrijk zijn. Zij bakken ons brood, zij repareren ons dak, zij zorgen voor onze oma in het verzorgingshuis. Ik kan me goed voorstellen dat iemand met een praktisch beroep na een lange werkdag blij is om in de auto naar huis te rijden. We kunnen in Sliedrecht echt niet zonder parkeerplaatsen.


Pas sprak ik met een groepje jongeren, mbo'ers en hbo'ers. Sommigen hebben een eigen auto, anderen niet. Allemaal zijn ze bang dat ze geen betaalbaar huis kunnen vinden. En allemaal zeiden ze dat een betaalbaar huis belangrijker is dan... meer parkeerplaatsen.


Daar lig ik dus 's nachts soms wakker van. Want hoe denken ze erover als ze later een gezin hebben? Of als ze gaan werken op een plek waar je moeilijk per fiets of per trein kunt komen? Of als ze buiten Sliedrecht mantelzorger zijn?

Een bouwplan maak je niet alleen voor de situatie van nu. Over tien, twintig of vijftig jaar moet je ook fijn kunnen wonen. Met genoeg groen, met leuke buren en zonder parkeeroverlast.


Of zouden de huidige jongeren later allemaal een deelauto gebruiken? Zijn deelauto's een oplossing voor het parkeerprobleem? Volgens sommigen wel. Durf ik het aan om de deelauto een kans te geven? En te kiezen voor iets meer huizen en iets minder parkeerplaatsen?


Meer parkeeroverlast wil ik natuurlijk niet. Lastig hoor. Ik wil hier eerst nog wat nachtjes over slapen. Als dat maar lukt...


Vincent Prins

Raadslid CDA Sliedrecht


14 februari 2024

Kommentare


RECENT
bottom of page