top of page

Joop de Vries neemt afscheid als burgerraadslid

Na verkiezingen niet meer in de Sliedrechtse gemeenteraad

Burgerraadslid Joop de Vries van de lokale Sliedrechtse afdeling van de politieke partij CDA (afkorting voor Christen-Democratisch Appèl) neemt na bijna twaalf jaar afscheid van de politiek. Na de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 16 maart zal hij geen deel meer uitmaken van de gemeenteraad en is nu bewust lijstduwer op de kieslijst. ,,Het is een speciale periode van mijn leven”


SLIEDRECHT – ,,Mijn werk voor het CDA heb ik als speciaal ervaren, omdat je als politicus een bepaalde kijk krijgt op gemeentezaken. Vanuit de politiek kom je veel meer te weten over de achtergronden en detalis waarom besluiten worden genomen en waar je als burger niet voldoende zicht op hebt.


Hoogtepunten, herinneringen en mijlpalen In de afgelopen jaren heb ik meerdere hoogtepunten meegemaakt. De samenwerkingen binnen de fractie vond ik heel prettig. Wij verstonden elkaar heel goed en konden elkaars meningen delen. Soms waren die meningen tegengesteld, maar juist door goed naar elkaar te luisteren en met elkaar te communiceren konden we een goed eenduidig besluit nemen. Deze manier van werken helpt je verder in de politiek wanneer je dossiers met de fractie gaat bespreken en daarover gaat discussiëren. Als ik denk aan hoogtepunten die dorpsgenoten ook hebben meegemaakt, dan denk ik meteen aan de afvaldienst die de gemeente Sliedrecht in eigen hand heeft gehouden. Je ziet in andere dorpen, die dit wel aan een externe commerciële partij hebben uitbesteed, dat de straten minder schoon zijn. Dat gebeurt dus niet in ons dorp en dat geeft rust. Ook ben ik blij dat we samen met de volleybalvereniging Sliedrecht Sport Sporthal De Basis hebben neergezet. Het initiatief hiervoor kwam van de sportclub en van de gemeente Sliedrecht, nu is de sporthal helemaal self supporting en dat vind ik een mooi punt. Mijn mooiste herinnering is terug te vinden in de lift op de Kerkbuurt. Ik let op mensen die minder mobiel zijn en zag dat zij moeite hadden met op de Kerkbuurt komen. Een lift zou uitkomst bieden, dus heb ik daar aanzet toe gegeven. Het CDA heeft dit punt bespreekbaar gemaakt in de gemeenteraad en andere lokale politieke partijen hebben dit overgenomen. Het is heel mooi dat de lift er nu is gekomen en het is ook nodig. Mensen, ook in Sliedrecht, worden steeds ouder en mogelijk dus ook minder mobiel. Op deze wijze kunnen zij alsnog winkelen en dat is heel prettig. Een andere mijlpaal in mijn carrière is dat wij als CDA zijnde een sterke aanzet hebben gegeven om het drugsgebruik uit jongerencentrum Elektra te halen. Er werd toentertijd hasj gerookt en er was ook een aparte ruimte om dat te doen. Wij vonden dat niet bij gesubsidieerd jongerenwerk passen en nu is dat verleden tijd. De goede wijze waarop het bestuur dat heeft aangepakt, geeft heel veel vertrouwen voor de toekomst. En ik ben blij dat de algemene begraafplaats, die al sinds 1893 bestaat, behouden en uitgebreid wordt. Zo hebben we tot 2040 mogelijkheden. Dit was mede een wens van het CDA, wij vinden het heel belangrijk dat mensen dichtbij het centrum graven kunnen bezoeken van hun geliefden en dat dat behouden blijft.


Verandering De politiek is in de loop der jaren wel veranderd. Twaalf jaar geleden vond ik het erg stroperig in de besluitvorming. Er waren veel mitsen en maren voor een besluit werd gemaakt of er werd gezegd dat men er nog op terug zou komen. Dat was dan ook wel zo, maar pas een jaar later. Dat zie je bijvoorbeeld bij de woningbouw op het watertorenterrein, daar is nu nog niets gebeurd. Ook het vernieuwen van het Burgemeester Winklerplein heeft hele grote vertragingen opgelopen. De voetbalvereniging, VV Sliedrecht, heeft daar ook mee te maken in het kader van hun eventuele verhuizing, maar ik moet eerlijk zeggen dat aan al deze zaken goed is gewerkt de afgelopen coalitieperiode. Dat vind ik fijn. Er is een vooruitstrevende koers uitgezet naar 2030. Vanuit het CDA vinden wij meerdere zaken belangrijk voor die periode. Het eerste punt is de woningbouw. Deze moet gestimuleerd worden voor jongeren en ouderen en voor elk budget. Ook ten noorden van de spoorlijn. Daarmee bedoel ik niet dat we de hele polder moeten volbouwen, maar wel een strook langs het spoor. Dat zou een geweldige wijk worden, dichtbij uitvalswegen en dat is voor de toekomst heel belangrijk. Groei in de gemeente zorgt ervoor dat je voorzieningen kan behouden en niet achteruit gaat. Groei is ook goed voor de lokale economie en werkgelegenheid. Het tweede punt is dat er veilige en vrij liggende fietspaden komen zodat het fietsgebruik gestimuleerd wordt, deelfietsen horen ook bij dit plan. Het derde punt is dat er aandacht moet zijn voor mensen die het moeilijk hebben, met bijvoorbeeld schulden, en hulp nodig hebben. Vanuit het Bonkelaarhuis is goede sociale begeleiding mogelijk en functioneert uitstekend en weet bijna iedereen de weg daar naar toe te vinden wanneer het nodig is. Nog een punt: in mijn werkende leven ben ik politieman geweest. In 1993 werd de gemeentepolitie in Sliedrecht opgeheven en ondergebracht in de regio. In die tijd werkten veertig man bij de politie in ons dorp. Nu zijn er vijf wijkagenten, en is er 180 uur per jaar beschikbaar voor boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaar, red.) wel kan de gemeente terugvallen op de regio bij hulp en toezicht. In een schrijven van de politie staat dat zij twintig procent van hun werk moeten besteden aan bijvoorbeeld beveiliging, de ME, (mobiele eenheid, red.). Daardoor komt er minder blauw op straat en preventie is zo belangrijk voor toezicht, handhaving en controle. Daarom pleit het CDA voor meer zelfstandige boa’s in Sliedrecht die veel toezichthoudende en controlerende taken kunnen overnemen, dat is gewoon nodig.


Tip Voor mensen die de lokale politiek in willen, heb ik de ultieme tip: kijk in je agenda of je elke week twee avonden kan missen. Daarnaast komt nog veel leeswerk en overleg bij kijken, in totaal ben je gemiddeld zo’n vijftien uur per week bezig in de raad en daarbuiten. Maar het is het allemaal meer dan waard! Het CDA is een middenpartij die altijd denkt in het belang van Sliedrechters en oog heeft voor de inwoners. Je komt in een leuke fractie terecht waar we echt staan voor waar wij in geloven en daarnaar handelen. Momenteel ben ik 79 jaar en vind ik het tijd worden dat nieuwe frisse mensen mijn plek kunnen innemen. Mijn vrije tijd is al behoorlijk ingevuld door mijn vrijwilligerswerk bij verpleeghuis Waerthove, de kerk en mijn gezin. Ik sport nog graag en antiek- en rommelmarkten bezoeken vind ik leuk. En ik blijf altijd bereid mensen en ook het CDA te helpen als dit voor mij mogelijk is. Dat is ook mijn christelijke levensovertuiging, klaar staan voor je naaste.


Comments


RECENT
bottom of page