top of page

‘Het is geweldig, heb er geen dag spijt van gehad’


Ton Spek van de lokale Sliedrechtse afdeling CDA (Christen-Democratisch Appèl) viert deze maand een jubileum: hij is duizend dagen wethouder in Sliedrecht. Hij is verantwoordelijk voor de portefeuilles openbare ruimte, verkeer en vervoer, wonen, duurzaam en communicatie inclusief citymarketing. Spek kijkt terug op duizend dagen als wethouder van ons baggerdorp.


SLIEDRECHT – ,,Het werk als wethouder is geweldig, super en fantastisch! Drie jaar geleden was het best spannend om mijn vaste baan op te zeggen, maar ik heb er geen dag spijt van. Dat komt doordat ik resultaat van mijn werk zie. Denk dan niet alleen aan het olifantenpad bij het zwembad, maar ook dat bijvoorbeeld wegen veiliger worden en de gesprekken met inwoners. Ik ben de politiek in gegaan om dingen voor mekaar te krijgen voor de samenleving. Dat zit erg in mij. In deze baan kan ik dat helemaal uitoefenen. Natuurlijk was ik voor die tijd ook voor de maatschappij bezig, bijvoorbeeld door mijn vrijwilligerswerk of in de kerk. Ik wil het voor anderen beter maken. Nu is het mijn baan!


Verschil Er zit wel een verschil in de andere functies die ik in de politiek heb gehad. Als gemeenteraadslid of fractievoorzitter was ik met kaders bezig. Ik had vooral het overzicht. Een wethouder is bezig met de uitvoering. De gemeenteraad is het hoogste orgaan, zij bepalen wat er gaat gebeuren. Een wethouder voert dat werk uit en gaat op die manier nog dieper de maatschappij in. Als ik nu door het dorp rijd, dan zie ik echt van alles wat te maken heeft met mijn werk. Als raadslid had ik geen flauw benul wat er allemaal bij de uitvoering komt kijken. Op een dinsdagavond besliste ik in de vergadering wat er in onze ogen moest gaan gebeuren en vanaf woensdagochtend is dat het werk dat een wethouder moet verzetten. Neem als voorbeeld de Craijensteijn. In 2020 is het besluit genomen om één van de belangrijkste toegangswegen van Sliedrecht op te gaan knappen. Vervolgens gebeurt er een maand of negen voor het oog niets. Maar achter de schermen wordt er juist hard gewerkt aan berekeningen, aanbestedingen en of alles in de goede volgorde gaat gebeuren. Vervolgens moet het bestemmingsplan herschreven worden. In maart kwam het voorstel door de raad en wordt er maanden later ‘ineens’ gestart met de werkzaamheden. De zorgvuldigheid waarmee dit project is voorbereid zorgt ervoor dat processen heel lang duren. Dat had ik als gemeenteraadslid veel minder in de gaten. Als wethouder weet ik nu dat dat het startpunt van veel werk is om zo’n project daadwerkelijk te realiseren.


Herinneringen In mijn duizend dagen als wethouder zijn er meer mooie ervaringen die ik heb opgedaan. Eén van mijn mooiste besluiten is echt iets voor de toekomst van ons dorp: de uitbreiding van de huidige begraafplaats. De Rembrandtlaan en de Thorbeckelaan zijn een stuk veiliger geworden. Een ander recent hoogtepunt is dat ik vorige maand twee uur mee mocht met de gladheidsbestrijding. Ook dat soort zaken doe ik heel erg graag. Het is goed om met de mannen die dit werk doen ’s nachts in de cabine te zitten en door Sliedrecht te rijden zodat iedereen in de ochtend gewoon over de weg kan!


Toekomst Eén van de projecten waar ik nu mee bezig ben, is de bouwopgave. De gemeenteraad heeft in 2019 gezegd dat er 2.500 woningen bij moeten komen. In 2020 is gezegd dat deze niet alleen ten zuiden van de A15 gebouwd hoeven te worden gebouwd, maar ook ten noorden. In 2021 moet ik ervoor zorgen dat daar voortgang in komt. Dan bedoel ik niet dat eind dit jaar cementmolens en heistellingen het dorp binnenrollen, maar of het proces op gang komt, onderzoeken gedaan worden en één en ander straks ook in de nieuwe Omgevingsvisie staat. Het is één van mijn grootste bezigheden om ervoor te zorgen dat we die huizen op een mooie, slimme en duurzame manier bouwen zonder dat we alles verstenen en volplempen. Eén van de grote dingen waar ik ook mee bezig ben, is de verbreding van de A15. Per kwartaal komt dat dichterbij en er moeten allerlei zaken in de voorbereiding geregeld worden. Er komen straks meer auto’s over de snelweg te rijden en deze zorgen voor meer luchtvervuiling en meer geluid. Om overlast te voorkomen, maar wel de betere doorstroming te behouden, moeten we nu keuzes maken waar we later geen spijt van krijgen. Deze rijksweg is een barrière in ons dorp. De Stationsweg wordt steeds drukker, wat ons betreft moet er een andere noord-zuidverbinding komen. In de voorbereidingen is het slim om hier rekening mee te houden, zodat we in de toekomst geen spijt krijgen van de verbreding van de A15.


Verkiezingen De nieuwe gemeenteraadsverkiezingen zijn over driehonderd dagen. In de periode van nu tot dan wil ik de plannen die ik net heb verteld, concreter maken. Maar ik zou ook nog heel graag aan de slag willen met de publieksvriendelijkheid van de gemeente. Zodat we toch, natuurlijk met het naleven van de coronamaatregelen, in gesprek kunnen met Sliedrechters over belangrijke dingen in ons dorp. Daarnaast moet er met het college van Burgemeester & Wethouders (college van B & W, red.) nog een besluit over Elektra worden genomen, moeten we de lokale economie draaiend blijven houden en de oude en volle schoolgebouwen vernieuwen. Dit zijn alleen echter geen zaken die uit mijn eigen portefeuilles komen, maar met het college hebben we op verschillende terreinen ambities.

Comments


RECENT
bottom of page