top of page

‘Groen zorgt voor rust en geluk’

Vincent Prins over het groen
Met duurzaamheid, milieu, ruimtelijke ordening, groenbeleid, openbare ruimte en verkeer en vervoer in zijn portefeuille heeft gemeenteraadslid Vincent Prins van de lokale Sliedrechtse afdeling CDA (afkorting voor Christen-Democratisch Appèl) een missie: meer groen in de gemeente. Ook heeft hij suggesties hoe dit aangepakt kan worden.


SLIEDRECHT – ,,Als ik door het park loop, dan denk ik van aan van alles. Van politiek tot mijn werk en van het klimaat tot de natuur om mij heen. Bijen, vogels, klaprozen, korenbloemen en ga zo maar door. Hoe langer ik kijk, hoe meer ik mij verbaas over wat er allemaal groeit en bloeit.

Wij van het CDA hebben groen ook hoog in het vaandel staan. Daarom zijn we zuinig op de parken en op andere onderdelen van de hoofdgroenstructuur. Ik ben trots op de prachtige oude bomen op de begraafplaats, maar ook op de bloemen langs de Tiendweg. Vanuit dat gevoel heb ik in 2013 aan het college van Burgemeester & Wethouders gevraagd om het Convenant Bijvriendelijk Handelen te ondertekenen. Hierin staat dat we actief moeten bijdragen aan betere leefomstandigheden van bijen. Ook mag er geen gif gebruikt worden bij het bestrijden van onkruid. De gemeenteraad stemde toen unaniem in met de ondertekening.


Groenbeleidsplan Twee jaar later kwam er voor het eerst sinds 2003 een nieuw groenbeleidsplan. Dat ging vooral over de groenbeleving en over het natuurvriendelijke groenbeheer. In die tijd mocht dit niet te veel geld kosten. Ook ik ben voorstander van op de centen letten. Dat hoort ook bij rentmeesterschap, één van de vier uitgangspunten van het CDA. Toch ben ik blij dat er nu veel breder wordt gekeken. We gaan van sober naar aantrekkelijk groen.

Zo ben ik helemaal voor het inzetten van groen voor klimaatadaptatie. In de toekomst worden steeds meer periodes van droogte, hitte en stortbuien verwacht. Bomen zorgen voor schaduw wanneer het warm is en nemen regen op wanneer het nat is. Onze achtertuin is bijvoorbeeld ook al hierop aangepast. Wij hebben minder tegels en veel meer groen. Dat is niet alleen nuttig, maar ook echt mooi! Er vliegen veel meer bijen rond, komen meer verschillende vogels en de natuur leeft veel meer in onze tuin. Op periodes zijn droogte zijn we trouwens ook voorbereid, want in een hoek van onze tuin staat een grote regenton.


Bomen Terugkomend op mijn wandeling in het park, daar zie ik diverse soorten bomen. Ik geniet er niet alleen van, het is ook echt heel verstandig. Stel dat we allemaal bomen zouden hebben van dezelfde soort, dat maakt ons heel kwetsbaar wanneer er een ziekte in die soort uitbreekt. Als er nu een boomziekte uitbreekt, dan weten we zeker dat het park geen kale vlakte wordt. Bovendien trekt elke boom weer andere beestjes aan. Het is dus ook goed voor de biodiversiteit. Ik las ergens dat Sliedrecht het minste groen per inwoner heeft in heel Zuid-Holland. Dat vind ik wel heel erg. Mogelijk gaan we aan de andere kant van het spoor ook huizen bouwen. In dat geval moet er ook meer groen komen. Waar nu gras is, zie ik in de toekomst graag huizen én bomen! Dan komen de bijen, vlinders en vogels vanzelf. Huisje, boompje, beestje. Daar word ik gelukkig van.


Kans Dat geluk en het gevoel van rust kunnen we natuurlijk creëren in de nieuwe woonwijk ten noorden van de spoorlijn. Daar is nu vooral gras. Als je daar huizen bouwt, dan kan je ook genoeg ruimte inplannen voor struiken en bomen. Van bovenaf zie je dan een mooie groene woonwijk. Dat er nu nog alleen plannen zijn, biedt ook de kans om meer natuur en plantsoen tussen de huizen te maken. De biodiversiteit neemt toe, insecten en andere dieren komen daarop af.


Uitwerking Op dit moment moet de provincie Zuid-Holland nog toestemming geven om de woonwijk te bouwen, maar stel dat het zeker wordt, dan gaat het CDA zeker letten op een goede balans tussen wonen en groen in de wijk. Dat hebben we trouwens ook bij de Craijensteijn gedaan. Daar komt niet alleen een veiliger fietspad, maar ook meer struiken waar bijvoorbeeld mussen kunnen leven. Voordat we het bestemmingsplan vaststelden, las ik alle bijlagen goed door om te zien hoeveel aandacht er was voor groen.


Beleidsplan In 2021 komt er na zes jaar weer een nieuw groenbeleidsplan. In de periode van 2015 tot nu is er zoveel veranderd, bijvoorbeeld in de maatschappij. Dat zie je terug in het groenbeleidsplan. In het vorige document stond nog niet veel over klimaatverandering, maar nu wel. Groen is echt een middel om je voor te bereiden op wat hierbij komt kijken. Het is altijd goed om te discussiëren waar het nog beter kan. Misschien zien we in de loop der tijd nog andere zaken die in het volgende beleidsplan moeten komen.


Sliedrecht Toch wanneer ik zelf door Sliedrecht loop en fiets, zie ik al heel veel plekken waar het goed gaat. Waar het minder gaat, kan ik technische en politieke vragen stellen aan het College van Burgemeester & Wethouders. Maar graag benadruk ik nogmaals: we gaan de goede kant op. Langs de Tiendweg bijvoorbeeld zie je veel vogelhuisjes hangen. Dit is misschien een klein voorbeeld, maar geeft wel veel effect. Dat trekt koolmezen aan die eikenprocessierupsen opeten.

Ik zal altijd om mij heen blijven kijken om te zien waar we in het groenbeleid nog beter kunnen handelen, ondanks dat ik al zo blij ben met dat het best goed gaat. De laatste jaren zie ik veel meer bijen, vogels en vlinders in ons dorp. Je merkt dat Sliedrecht meer en ander groen heeft dan in het verleden. Dat vind ik zelf heel mooi!”

Comments


RECENT
bottom of page