top of page

Column 'Zorgen voor morgen'

Steeds meer mensen hebben zorg nodig. Het is een flinke uitdaging om inwoners zo gezond en gelukkig mogelijk te houden. Zorg moet voor iedereen bereikbaar blijven. Er wordt steeds meer verwacht van de 1e lijn zorg. Maar hoe zit het met de huisvesting voor de 1e lijn zorg? De huisartsenzorg is in crisis!

In eerste instantie is de huisarts een vrije ondernemer en zal deze zelf voor zijn huisvesting moeten zorgen. De gemeente is dus niet verantwoordelijk voor de huisvesting van de huisartsen, maar is wel verantwoordelijk voor de zorg en welzijn van haar inwoners.

Door toename van het aantal inwoners is de beschikbaarheid van voldoende 1e lijn zorg erg belangrijk. Hier maakt het CDA Sliedrecht zich sterk voor. Tijdens de raadsvergadering van 8 november 2022 heb ik namens het CDA Sliedrecht een motie ingediend ‘Zorgen voor morgen’.

In Sliedrecht tellen wij 14 huisartsen verdeeld over 8 praktijken, zij bieden zorg aan de bijna 26000 inwoners van Sliedrecht. 4 van deze huisartsen zal naar verwachting in de komende 5 jaar met pensioen gaan. Deze 4 huisartsen zorgen in totaal voor ruim 11.000 inwoners en hier zal vervanging voor moeten komen. De huisartsen staan voor een flinke uitdaging om vervanging te zoeken, maar hier speelt een geschikte huisvesting een enorme rol. Ondertussen ervaren alle huisartsen met ruimte tekort doordat zij meer en andere zorg moeten aanbieden en is de huisvesting van de praktijk niet meer toekomstbestendig.

Vorige week is de fractie van het CDA Sliedrecht op uitnodiging van een zeer betrokken Sliedrechts huisarts op werkbezoek geweest bij het gezondheidscentrum in Hardinxveld. Een zeer interessant, breed en goed geregeld centrum waar meerdere 1e lijn zorg is gevestigd in een functioneel pand. Het pand is gekocht en verbouwd door investeerders/ inwoners met een groot sociaal hart. Zij verhuren de ruimten aan diverse 1e lijn zorginstellingen waar toekomstgericht samen gewerkt wordt. Iedere inwoner kan daar voorzien worden van de nodig en gepaste zorg op 1 centrale locatie.

Zal Sliedrecht ook een gezondheidscentrum krijgen?


Priscilla Kraaijeveld-le Pair


Comments


RECENT
bottom of page