top of page

Baanhoekbrug

Hoeveel treden heeft de trap naast de Baanhoekbrug? Dat vroeg ik me af toen ik een tijdje geleden naar de BBC keek. De BBC zond een film uit van de bekende regisseur Alfred Hitchcock: The 39 Steps. Dat betekent: de 39 treden.

Op de havo moest ik dat boek ooit lezen. Hoe het verhaal ging, wist ik niet meer. Daarom besloot ik de oude film te bekijken. Ik ging er goed voor zitten. Het is een film uit 1935, dus in zwart-wit. Dat vond ik niet erg. Films van Laurel & Hardy zijn ook nog steeds leuk. The 39 Steps is wel een ander soort film.


Een van de scènes speelt zich af op een grote stalen spoorbrug. Daar wilde ik meer van weten. Direct na afloop van de film zocht ik naar informatie over de brug. Het was de Forth Bridge. Die Schotse brug bestaat nog steeds. Sinds 2015 staat de Forth Bridge op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.


Sliedrecht heeft ook een grote brug: de Baanhoekbrug. Die brug is veel minder bekend. Toch mogen we er trots op zijn. In de oorlog werd de Baanhoekbrug zwaar beschadigd. Gelukkig is de brug herbouwd. Ik vind deze brug een van de mooiste bouwwerken van Sliedrecht.


Eind 2018 bracht ik de Baanhoekbrug onder de aandacht van de organisatoren van The Passion. Dat evenement zou in 2019 in Dordrecht worden opgenomen. De beelden waren prachtig. Helaas kwam de Baanhoekbrug niet in beeld.

Sinds het eind van de negentiende eeuw reden al veel forenzen, scholieren en dagjesmensen in de trein over de Baanhoekbrug. Zelf reed ik ook al vaak heen en weer over de brug.


Na het bekijken van The 39 Steps stapte ik op de fiets. Onderweg begon het steeds harder te regenen, maar ik wilde het antwoord weten op mijn vraag. Hoeveel treden heeft de trap naast de Baanhoekbrug? In de stromende regen telde ik er veel meer dan 39! Onderweg naar huis vroeg ik me af of ik de enige Sliedrechter ben die in de regen traptreden telt. Het Sliedrechtse coalitieakkoord stelde me gerust. Daarin staat: 'Iedereen telt mee.' Gelukkig maar.


Vincent Prins

Raadslid CDA Sliedrecht

RECENT
bottom of page