top of page

Klimaatverandering

Kent u Hupsel? Die naam kwam ik tegen in een bericht van het KNMI. In Hupsel was het op 30 maart 6,6 graden onder nul. Dat is de laagste temperatuur van de afgelopen lente. Zo koud? Dat wist ik niet. Volgens het KNMI was de winter uitzonderlijk zacht. De temperatuur was gemiddeld drie graden hoger dan normaal. Daarna volgde een erg droge lente. In de zomer hadden we de warmste week ooit!

In de toekomst krijgen we vaker extreem weer. Er komen meer stortbuien en langere droge periodes. Het klimaat verandert. Dat vraagt om maatregelen. We willen geen overstromingen na stortbuien. We willen geen verdorde planten in onze tuin na een hittegolf. We willen geen kapotte dijken na een droge periode.

Sliedrecht bereidt zich voor op wateroverlast, hitte en droogte. Er komt meer groen. Bomen en struiken houden water vast en zorgen voor schaduw. In het groenbeleidsplan staat een voorkeur voor inheemse bomen en struiken, zoals wilgen, essen, eiken en hazelaars. De meeste beestjes vinden inheemse bomen en struiken fijner dan uitheemse.

Hoe gaat het als het klimaat verder verandert? Wat gebeurt er als we zachtere winters en drogere zomers krijgen?

Groeien hier in de toekomst allemaal uitheemse bomen in plaats van mooie kastanjebomen? Er gaat iets veranderen, maar we weten niet precies wanneer en wat. Wat we wel weten, is dat we veilig en gezond willen wonen.

Sliedrecht moet een klimaatbestendig dorp worden. Er komt een adaptatiestrategie. Dat betekent dat Sliedrecht zich voorbereidt op meer klimaatverandering. Daar hebben we iedereen bij nodig: van inwoners tot waterschap. Verder zijn we afhankelijk van keuzes die elders in de wereld worden gemaakt. Daarom ben ik zo blij met de keuze die ooit voor Hupsel werd gemaakt. Wist u dat daar steenkool in de grond zit? Die steenkool blijft daar lekker zitten. Hoera! Dat scheelt weer een stukje klimaatverandering.

Vincent Prins

Raadslid CDA Sliedrecht

RECENT
bottom of page