top of page

Een koud kunstje

Kent u het sneeuwbaleffect? Dat betekent dat iets steeds groter wordt. Kijk eens op sociale media. Als iemand een bericht leuk vindt, krijgen steeds meer mensen dat bericht in beeld. Soms gaat het om nepnieuws. Dat vind ik zorgelijk. Niet iedereen ziet het verschil tussen echt nieuws en nepnieuws.

De gemeente Sliedrecht plaatst berichten op Twitter en Facebook. Raadsleden doen dat ook, net als veel andere Sliedrechters. Stiekem hopen ze allemaal op het sneeuwbaleffect, zodat steeds meer mensen hun berichten lezen. Vooraf weten ze niet hoe het zal gaan. Het sneeuwbaleffect is onvoorspelbaar.

Een Italiaanse kunstenaar plakte vorig jaar een banaan op een muur. Het nieuws verspreidde zich razendsnel. Waarom? Ik vond het grote onzin. Van mij had hierover niets in het nieuws hoeven komen. Of doe ik met deze column mee aan het sneeuwbaleffect over die banaan? Ja, eigenlijk wel. Zo makkelijk kan het dus gaan.

Bij kunst is het altijd de vraag of mensen het leuk vinden. Wat ik leuk vind, vindt een ander niet leuk. Smaken verschillen. Het gaat trouwens niet alleen om het kunstwerk. Het gaat ook om wie het gemaakt heeft. Is een schilderij wel of niet door Rembrandt geschilderd? Dat maakt uit voor de verkoopprijs. Raar, want het plaatje blijft hetzelfde.

Doet de gemeente Sliedrecht ook iets met kunst? Ja, dat is te lezen in het uitvoeringsprogramma van het college. Er wordt “minimaal één kunstwerk aan de rivier toegevoegd”. Iets toevoegen aan de rivier? Dat klinkt vreemd. Ik vind het niet verstandig om kunst in de Merwede te gooien. Met onze rivier moeten we voorzichtig omgaan.

Of wil het college een sneeuwpop maken om in de Merwede te kieperen? Zo'n milieuvriendelijke actie lijkt mij een koud kunstje. De vraag is alleen hoe zinvol het is.

Het kan zomaar een nieuw spreekwoord opleveren: sneeuw in de rivier gooien. Maar daar is eerst een sneeuwbaleffect voor nodig, denk ik.

RECENT
bottom of page