top of page

Zij aan zij maatschappij

Op het moment dat ik dit stukje schrijf, zit ik op mijn bed in een hotelkamer in Roemenië. Vanuit de kerk zijn wij met een klein groepje in Roemenië om contacten te onderhouden. Het mooie van zo’n werkbezoek is dat je veel verschillende soorten mensen ontmoet en op bijzondere plekken komt.

Wat mij het meeste opvalt, is de verbondenheid tussen de mensen; vooral in de kleine dorpjes. Mensen zorgen voor elkaar, delen met elkaar en zijn er voor elkaar: ze staan zij aan zij. Dat is trouwens niet gek, want als je geen hulp krijgt van elkaar, dan krijg je het van niemand; zeker niet van de overheid.

De ontmoetingen houden mij bezig en zetten mij aan het denken. Mijn gedachten dwalen af naar Nederland. Het valt mij op dat het steeds normaler wordt om alleen voor jezelf te zorgen. Mensen komen steeds meer tegenover elkaar te staan: de ‘wij tegen zij gedachte’. Dat is erg jammer.

Als CDA willen wij daar mee aan de slag. In plaats van mee te gaan in de ‘wij tegen zij gedachte’, staan wij liever zij aan zij naast de inwoners. Zeker als het moeilijk wordt voor sommigen. Tijdens de vergadering over de begroting heb ik daar ook over gesproken. Dat het belangrijk is dat we als gemeente naast de inwoners gaan staan.

Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen, ongeacht hun beperkingen. Zo gaan we begin volgend jaar aan de slag met een zogenaamde ‘Lokale Inclusie Agenda’. Daar komen maatregelen in te staan die Sliedrecht voor iedereen toegankelijker moet maken. Niet alleen op straat, maar bijvoorbeeld ook op het gemeentekantoor of op de gemeentewebsite.

Dit is niet alleen iets van de gemeente. Wij zijn er allemaal verantwoordelijk voor dat mensen zich opgenomen voelen. Het is dus ook mooi om voor elkaar te zorgen, met elkaar te delen en er te zijn voor elkaar: zij aan zij. Zoals dat past binnen een zij aan zij maatschappij.

Mijn aandacht keert weer terug naar Roemenië. We zijn aangekomen in ons hotel en bereiden ons voor om op pad te gaan naar het volgende dorpje. Ik ben benieuwd wat we nu weer tegen gaan komen. Hopelijk weer nieuwe ervaringen die thuishoren in de zij aan zij maatschappij.

Frank Dunsbergen

Fractievoorzitter CDA Sliedrecht

RECENT
bottom of page