top of page

Reisplezier

Vijftig jaar geleden liepen de eerste mensen op de maan. Ik vind het nog steeds een geweldige prestatie van de NASA. Ik zou ook wel op de maan willen lopen. Ik denk echter niet dat dat gaat gebeuren. In plaats van een raket neem ik de trein. Daarmee kom je ook ver.

Eind 2018 zijn de rood-witte treinen van Arriva overgenomen door Qbuzz. Over het logo van Arriva werden stickers geplakt. In 2020 krijgen de treinen een opknapbeurt. Dan worden ze rood-grijs.

De treinen stoppen gelukkig nog steeds op dezelfde stations. In de tijd van Arriva stond in de treinen tussen Dordrecht en Geldermalsen: stoptrein. In de treinen tussen Dordrecht en Gorinchem stond: sneltrein. Die laatste reed namelijk een station voorbij: Hardinxveld Blauwe Zoom.

Ik vond het leuk om tegen collega’s en familie te kunnen zeggen dat in onze regio een echte sneltrein reed. Met de komst van Qbuzz is dit veranderd. Nu heten alle treinen stoptreinen. Van mij mag de naam “sneltrein” weer terugkomen.

Het openbaar vervoer is er voor de reizigers. Dat is althans de bedoeling. Tijdens een vergadering in mei kreeg ik van Qbuzz en de Provincie soms een ander gevoel. Ik vind het vreemd dat iemand in een scootmobiel twee uur van tevoren moet bellen om met de trein te kunnen reizen. Dat kan en moet echt anders.

In 2020 krijgen de treinen USB-aansluitingen. Prima. Daar worden reizigers blij van. Waarom lukt het dan niet om mindervaliden zonder zorgen te laten reizen? Ik hoop dat Qbuzz snel een oplossing bedenkt. Het openbaar vervoer moet aansluiten op de wensen van de reizigers. Openbaar vervoer moet toegankelijk zijn. Iedereen heeft recht op reisplezier.

Op de maan hadden astronauten ook plezier. In 1971 werd een leuk experiment uitgevoerd. Astronaut David Scott liet een hamer en een veer vallen. Op de maan is geen luchtweerstand. De hamer en de veer raakten tegelijk het maanoppervlak. Ze vielen even snel. Maar zeker niet met een sneltreinvaart.

Vincent Prins

Raadslid CDA Sliedrecht

RECENT
bottom of page