top of page

In de Houdgreep

In de judosport heb je bij het grondgevecht grote kans dat je in een houdgreep komt.

Een ijzeren greep waar je meestal niet meer uitkomt en je moet aftikken. Jammer, je bent de verliezer. Maar bij judowedstrijden is er nog een herkansing. Het wordt dan geen goud maar soms brons.

Mij is dat verschillende keren overkomen, aftikken en van de herkansing gebruik maken.

In de dagelijkse praktijk is aftikken moeilijk. Soms lijkt het wel of we in een "nee"-tijdperk leven en het ja-woord ver weg is. Door blijven worstelen zonder resultaat.

In Sliedrecht hielden partijen elkaar tijden lang in een houdgreep zoals bij de vernieuwing van Winklerplein. Het overleg zat muurvast. Nu is er op tijd afgetikt en er is een goed plan gekomen voor de bouw van een moderne apotheek-gezondheidscentrum en een nieuw appartementencomplex. Er moet nog veel gebeuren maar de goede wil is er bij alle partijen.

Maar er is nog een wedstrijd bezig. Het watertorenterrein moet ook nog zijn bestemming krijgen. Er is wat beweging om uit de houdgreep te komen met de project-eigenaar. Het kan een prachtig stukje Sliedrecht aan de rivier worden en het liefst ook met de gezichtsbepalende watertoren. Maar als het nog langer duurt zou mijn advies zijn, aftikken en in de herkansing gaan.

Voor de toekomst voorzie ik nog een gevaar voor een houdgreep als we over de woonvisie beslissingen moeten gaan nemen. Wat en waar moet er gebouwd worden. De meningen zijn verdeeld maar het gaat iedereen aan. Ook hier moeten we uitkomen want voor onze (klein) kinderen moet hier ook een gevarieerd woningaanbod zijn. Waar kan en wil je wonen. Er moet beleid komen hoe Sliedrecht er uit moet gaan zien in de verre toekomst. Dit gaat verder dan de afspraken die zijn gemaakt tot 2022. Uw mening hierover is ook belangrijk, laat het onze fractie weten. Het kan per mail: fractie@cda-sliedrecht.nl.

Maar niet alleen in de politiek kan aftikken en opnieuw beginnen verhelderend werken. Het geldt voor alle geledingen, in kerkverbanden, verenigingen maar ook in familie- en gezinsverband. Ook daar kunnen verstarde inzichten, meningen of ruzies soms in beton gegoten zijn.

Ten slotte aan het einde van de judowedstrijd, moet je uit respect voor je tegenstander elkaar groeten met een diepe buiging. Dit doe ik nu ook voor al onze inwoners die zich op allerlei wijze inzetten voor anderen. Door hen leeft Sliedrecht echt.

Joop de Vries, burgerraadslid CDA

RECENT
bottom of page