top of page

Hetzelfde liedje?

Waar was u op 5 september 2003 om 13.54 uur? Ik kan me voorstellen dat u dat niet meer weet. Ik wist het ook niet meer. Pas vond ik een kassabon en toen wist ik het weer. Op die dag in 2003 liep ik met de wandelwagen naar het Burgemeester Winklerplein. Bij de Ear & Eye kocht ik een cd-single. Ik heb de single een paar weken geleden nog beluisterd.

Zonder dat we het misschien beseffen, speelt muziek een grote rol in ons leven. In de afgelopen weken varieerde dat van kerstliederen tot de Top 2000. Bij elke gelegenheid past een ander lied. Ik vind het mooi dat muziekonderwijs wordt genoemd in het Sliedrechtse subsidiebeleid. Muziek draagt bij aan culturele ontwikkeling, ontmoeting en beleving. Dat is echt zo. Soms krijg ik van muziek kippenvel.

Muziek luisteren is niet altijd zonder risico. In september 2017 verscheen een rapport over fietsongevallen in Nederland. Daarin stond dat fietsers vaker naar de spoedeisende hulp moeten na het luisteren van muziek via een koptelefoon dan na het bedienen van een mobiele telefoon. Muziek kan dus afleiden.

In de gemeenteraad heeft muziek mij ook een keer afgeleid. Het vorige college vond het nodig om de gemeentelijke organisatie te vergelijken met een symfonieorkest. Sommige orkestleden bleken volgens het college niet het talent te hebben om een "muziekstijl professioneel ten gehore te kunnen brengen". Tja, je kunt het ook overdrijven.

Over mooie muziek verschillen de meningen. Wat de een mooi vindt, vindt de ander niks. En andersom. De een maakt zelf muziek, de ander luistert er liever naar. Ik hoor bij de tweede groep.

Ik hoop al jaren dat er in de toekomst op het Burgemeester Winklerplein weer een platenzaak komt. Ik speur nog steeds graag in bakken met cd's om iets moois te vinden. Of ben ik ouderwets?

O ja, voor de Top 2000 stemde ik afgelopen jaar op het nummer dat ik op 5 september 2003 in Sliedrecht kocht. Het steeg deze keer naar plek 838. Met dank aan de Ear & Eye.

Vincent Prins

CDA Sliedrecht

RECENT
bottom of page