top of page

Fatsoen moet je doen!

Er is veel gebeurd in de Sliedrechtse raad. Het is u vast niet ontgaan dat oud-wethouder Van Rekom onderwerp is geweest van een integriteitsonderzoek én is vrijgesproken van alle beschuldigingen. Vorige week heeft mijn collega-raadslid Sjors van Wijngaarden nog een gepeperde column gewijd aan dit onderwerp.

Niet alleen Len van Rekom moest het ontgelden. Het hele college is de afgelopen tijd op de hak genomen. Ook de raadsleden zijn hierin meegenomen. Woorden als 'corrupt', 'vriendjespolitiek' en 'niet integer' vlogen rijkelijk in het rond. Kortom: het hele gemeentebestuur is onderwerp geweest van gesprek; helaas in de negatieve zin.

Soms is dat nodig. Als de politiek teveel naar binnen gekeerd is en de schijn tegen heeft, is het tijd dat iedereen weer wakker wordt geschud. De vraag is dan natuurlijk: op welke manier doe je dat? In zijn open brief heeft de burgemeester goed de vinger op de zere plek gelegd: "Het is tijd dat wij stoppen met ongefundeerde beschuldigingen en dat wij weer onze verantwoordelijkheid nemen." Debatten voeren wij op de inhoud en niet op de persoon.

Uiteindelijk is het een kwestie van fatsoen en normaal doen. Als wij allemaal de fatsoensnormen (weer) in acht nemen, is er niks aan de hand. Dat hoeft niet moeilijk te zijn. Tijdens een raadsvergadering heb ik daar nog iets over gezegd. Als wij dingen roepen, dan leggen wij dat uit, houden wij rekening met de gevoelens van anderen en zijn wij niet vooringenomen. Simpel toch?

Ik hoop dat op het moment dat u dit stukje leest, normaal doen weer de norm is. Dat is ongeacht de taak die je uitvoert, de mening die je hebt of het medium dat je gebruikt. Het is, zoals burgemeester Van Hemmen al heeft gezegd: "Sliedrecht is een dorp om trots op te zijn, maar daar moeten we wel met zijn allen aan blijven werken." Zo is het maar net. Fatsoen moet je gewoon doen!

Frank Dunsbergen

RECENT
bottom of page