top of page

CDA Sliedrecht: "Laat pleegkinderen tot hun 21ste bij pleeggezin wonen!"

Het CDA wil dat de gemeente Sliedrecht de pleegzorg voor pleegkinderen verlengt totdat ze 21 jaar oud zijn. De overgang van 18- naar 18+ in de jeugdzorg vindt het CDA al langere tijd voor verbetering vatbaar. Dat geldt zeker ook voor de pleegzorg. De partij vindt het zeer belangrijk dat pleegkinderen een veilig en stabiel thuis hebben, ook als ze 18 zijn.

Raadslid Rens den Besten stelde vragen © Jeroen Vlot

Wettelijk is geregeld dat de pleegzorg en de vergoeding na het 18e jaar ophoudt. Voor sommige jongeren betekent dat zij het pleeggezin verlaten en daardoor opnieuw in de problemen komen.

Jongeren zijn niet opeens volwassen als de kalender vertelt dat ze 18 jaar zijn geworden. Wel worden er op dat moment worden allerlei volwassen keuzes verwacht. Over wonen, opleiding, over inkomen, over werk, over zorg en ondersteuning. De meeste jongeren kunnen nog jaren na hun 18e verjaardag terugvallen op hun ouders, maar dat geldt vaak niet voor pleegkinderen.

Sinds de decentralisatie van de Jeugdwet hebben gemeenten de mogelijkheid om de pleegzorg te verlengen. CDA Sliedrecht wil dat de gemeente daar gebruik van maakt.

Daarom stelde Rens den Besten deze week namens de CDA-fractie vragen aan het college. Hij wil weten hoe vaak de gemeente sinds de decentralisatie van de mogelijkheid gebruik heeft gemaakt om de pleegzorg te verlengen na de 18e verjaardag. Den Besten schrijft aan B & W: “Welke ervaring zijn hiermee opgedaan? Of bent u bereid de ervaringen hiermee te inventariseren en de raad hierover (geanonimiseerd) te informeren? Hoe veel jongeren van 17 zijn er momenteel in de pleegzorg in onze gemeente? Wij zien dat veel pleegouders moeite hebben om alle kosten van hun pleegkind te kunnen voldoen met de vergoeding die zij ontvangen.” Hierbij blijft er volgens Den Besten vaak te weinig budget over voor goede begeleiding van het kind.

Hugo de Jonge, de landelijke minister van volksgezondheid, welzijn en sport, pleitte eerder al voor het verlengen van deze leeftijd:

RECENT
bottom of page