top of page

Kunst- en vliegwerk

Op de middelbare school ging ik ooit mee met een excursie naar Museum Boijmans Van Beuningen. We stonden stil bij een schilderij van een vogel en daarna bij een schilderij van de toren van Babel. Vooral van dit laatste schilderij raakte ik onder de indruk. Het ging om een werk van Pieter Bruegel met enorm veel details: bootjes, hijskraantjes, mensjes.

Pas moest ik denken aan dit schilderij. Sommigen vinden dat raadsleden vooral met hoofdlijnen bezig moeten zijn. Dat is zeker belangrijk, maar ik kijk ook graag naar details. In het bestemmingsplan voor de Staatsliedenbuurt staat bijvoorbeeld iets over de gierzwaluw. Deze vogel blijkt voor te komen op verschillende plekken in en rond de Staatsliedenbuurt. In de winter leeft de gierzwaluw rond de evenaar. Daarna vliegt hij duizenden kilometers om in de lente in Sliedrecht te arriveren. Dat vind ik echt geweldig! Het is een hele kunst dat zo'n vogel de weg naar onze gemeente weet te vinden. Daarom was ik blij dat in bijlage 10 van het bestemmingsplan werd voorgesteld om in de nieuwe Staatsliedenbuurt gierzwaluwdakpannen neer te leggen. Zo blijft deze vogel welkom in Sliedrecht. Het is slechts een detail in het bestemmingsplan, maar niet onbelangrijk.

In de gemeenteraad heb ik met name aandacht gevraagd voor de grote lijnen: levensloopbestendige woningen, duurzaamheid en parkeren. De nieuwe Staatsliedenbuurt moet een fijne plek zijn om te wonen.

De bouw van de woningen is nu in volle gang. Steeds meer details worden zichtbaar. Volgens de huidige planning worden uiterlijk in het eerste kwartaal van 2018 de eerste woningen opgeleverd. Zal de gierzwaluw in het voorjaar ook een nieuwe woning kunnen vinden in de Staatsliedenbuurt? Of is daar nog wat kunst- en vliegwerk voor nodig?

Vincent Prins

RECENT
bottom of page