top of page

Bijsturen

Boeren met trekkers rijden allang niet meer over de Tiendweg. Alleen bij het snoeien van struiken kom je als fietser af en toe een trekker tegen. Een geel voertuig van de gemeente Sliedrecht rijdt er vaker. Over het algemeen gaat dat prima. De ambtenaar achter het stuur rijdt voorzichtig en fietsers ondervinden nauwelijks hinder.

Het college van burgemeester en wethouders heeft bedacht om onderzoek te doen naar meer auto's op de Tiendweg. Om de Tiendweg geschikt te maken voor autoverkeer zullen bomen, struiken en speelplekken moeten verdwijnen. Meer bewoners krijgen overlast van geluid. Waarom? In het nieuwe verkeersplan staat toch echt dat het autoverkeer tot 2040 afneemt en dat het fietsverkeer toeneemt. Ik hoop dat de Tiendweg juist voor fietsers wordt verbeterd!

Iedere fietser weet: je kunt zomaar een stuurfoutje maken. Op sommige delen van de Tiendweg beland je gemakkelijk in de modderige berm, bijvoorbeeld op het stuk ten westen van de Stationsweg. Mij lijkt het zinvol om langs de rand van het asfalt een rij grasbetontegels neer te leggen. Dat zijn betonnen tegels met openingen waar gras doorheen groeit. Van een afstand lijkt het net gewoon gras.

Met grasbetontegels naast het asfalt wordt de kans een stuk kleiner dat een fietser in de modder belandt. Bovendien voorkom je daarmee modder op de Tiendweg als een voertuig van de gemeente met twee wielen naast het asfalt rijdt. Hoe veiliger en comfortabeler de Tiendweg wordt, des te meer zal er worden gefietst. Zullen we zorgen dat forenzen, scholieren en recreanten veilig over onze mooie Tiendweg kunnen blijven fietsen?

Boeren die vroeger over de Tiendweg reden, wisten het al: besturen is soms gewoon een kwestie van bijsturen.

Vincent Prins

RECENT
bottom of page