top of page

Buiten loopt een schaap

Kent u Jorge Mario Bergoglio? Hij studeerde af als chemisch technicus. Tegenwoordig is hij paus Franciscus. Zijn naam verwijst naar Franciscus van Assisi, die in de dertiende eeuw al zijn bezittingen weggaf aan de armen. Minder bekend is dat Franciscus van Assisi zich ook bekommerde om de dieren. Deze week was het Dierendag. Dierendag valt elk jaar op 4 oktober, de dag van Franciscus van Assisi.

Dierendag is een mooie aanleiding om in deze column stil te staan bij het ecologisch groenbeheer in Sliedrecht. Bij ecologisch groenbeheer denk ik niet direct aan het machinaal of handmatig maaien van gras. Ik denk eerder aan een kudde schapen.

In verschillende gemeenten worden al schapen ingezet om het gras kort te houden, zoals Groningen (sinds 2007) en Heemskerk (sinds 2012). Een voetbalclub in Purmerend gebruikte dit jaar tijdens de zomerstop schapen in plaats van grasmaaiers. De ontlasting van de schapen zorgde volgens de Purmerendse sportwethouder voor een verrijking van de grond van het voetbalveld.

In onze regio haalde vorig jaar een basisschool in Alblasserdam het nieuws. Daar was geen geld voor een echte grasmaaier. De directeur van de school belde een zorgboerderij en korte tijd later liepen er zeventien schapen bij de school.

Zou zoiets ook in Sliedrecht kunnen? In de gemeentebegroting staat dat de gemeente Sliedrecht meer dan 520.000 vierkante meter gras periodiek moet onderhouden. Op sommige plekken is een grasmaaier misschien handiger of veiliger, maar volgens mij is er gras genoeg voor een eigen Sliedrechtse schaapskudde.

Enkele jaren geleden nam de gemeenteraad een besluit over ecologisch groenbeheer. Ik vraag me nu af: wanneer komt het eerste schaap over de dijk?

Vincent Prins

RECENT
bottom of page